Ugrás a tartalomra

A BETEGSÉGEK LELKI OKAI

 

A betegségek lelki okai a kínai orvoslás magyarázata szerint.

A betegségek, amelyek megtámadhatják a testünket, szervezetünket, lehet külső, ilyen a szél, meleg, nedvesség, szárazság, hideg, és belső, amelyek az érzelmekre vezethető vissza. Ha hosszabb ideig és mélyen érintenek az érzelmi, lelki okok,a gyógyításuk is hosszadalmas.

Akkor nézzük mik is azok a tényezők és mely szervre hatnak károsan.

Szívet támadja meg: az öröm túláradása és hiánya,sóvárgás,féltékenység,irigység,bűntudat

Májat támadja meg: a harag

Tüdőt támadja meg: a szomorúság

Lépet támadja meg: a rágódás, önmarcangolás, aggódás

Vesét támadja meg: a félelem,szorongás

 

Amint látjuk a lelki, érzelmi, pszichés tényező, mely szerveket betegíthetnek meg. Ez lehet csak egy szerv, de lehet több szerv is.

 

szív esetében, ami többek között az elmét, a tudatot felügyeli a következő panaszok jelentkezhetnek: - álmatlanság,sok álom.zavart szellem, hadonászás,ok nélküli sírás,nevetés,elmezavarok

máj estében, amely a vér és a Qi szabad áramlásáért is felelős,a tünetek lehetnek fizikai és lelki:duzzadt fájdalmas oldalak,szabálytalan menses,duzzadt,gyakran csomós mellek,nyomott kedélyállapot vagy izgatottság,ingerlékenység,és elszorult torok

lép esetében,mely a táplálékokból nyert energia átalakításáért és szállításáért is felelős,a tünetei lehetnek: lelki   gyengeség,szomorúság,emlékezetkiesés,étvágytalanság,fájdalmas telítettség a gyomorban,rendszertelen szélet.

 

Az összetett tünetek mikor több szerv is megbetegedhet:

 

A szív és a vese közötti kapcsolat sérül: idegesség,álmatlanság,nyugtalanság,félelem,szédülés

A szív és a lép közötti kapcsolat sérül: álmatlanság,sok álom,emlékezetkiesés,szívdobogásérzet

A máj és a lép közötti kapcsolat sérül:heves érzelmek,temperamentumosság,nyomott kedélyállapot,gyakori sóhajtozás.

 

Ebből a rövid ismertetőből,ami nem a teljes képet mutatja,megállapítható,hogy a kínai orvoslásban a lelki tényezők mely szervre,szervekre hatnak,betegíthetnek meg. Éppen ezért a lelki betegségek gyógyítását leginkább a fentebb felsorolt érzelmi tényezők és ezeknek a tüneteinek a figyelembe vételével a megbetegített szervet kezelik elsődlegesen.

 

A lelki problémákra számtalan gyógymód létezik A gyógyítás tárháza igen csak nagy,de én azt vallom,hogy szeretet nélkül lehetetlen hatásosan gyógyítani.

Minden gyógyítás csak akkor eredményes,ha a gyógyító szeretetet is ad ,és a gyógyuló ezt szertettel fogadja.

Megosztás