Ugrás a tartalomra

A kineziológiai tapaszról

 

A kineziológiai tapaszról

 

 

Mi is a kineziológiai tapasz? 

A kineziológiai tapasz egy gyógyászati segédeszközként használt rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető.

Miért ilyen népszerű?

·         Gyors segítséget nyújt a fájdalomcsillapításban, lerövidíti a gyógyulási időszakot is;

·         Széleskörűen felhasználható;

·         Biztonságos gyógyítási módszer, semmiféle kémiai hatóanyagot nem tartalmaz;

·         Bőrbarát, légáteresztő anyagból készült, ennek köszönhetően, a bőr szabadon lélegezhet, bőrirritációt nem okoz;

·         Rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban;

·         Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós;

Hogyan hat?

A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti  a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

http://physiotrade.hu/custom/physiotrade/image/data/hirek/hatasmechanizmus1.jpg      http://physiotrade.hu/custom/physiotrade/image/data/hirek/hatasmechanizmus2.jpg

 

Milyen problémákra használhatjuk?

A tapasz friss sérülések kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer, de krónikus fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható. Hatékony segítséget nyújt különböző mozgásszervi panaszok, ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak, hanyag testtartás kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is.

 

Hogyan kell felhelyezni?

 

A tapaszok szakszerű felhelyezése rendkívül fontos, hiszen ettől függ, hogy a kívánt hatást el tudjuk-e érni, ezért a felhelyezéshez taping módszerekben jártas terapeuta segítsége javasolt.

 

 

Mi a különbség a színek között? Számít, hogy milyen színű tapasz van a bőrünkön?

A különböző színű tapaszok anyagukban megegyeznek, egyformán elasztikusak és tartósak. A színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a rajtunk lévő színek lelki állapotunkat és egészségi állapotunkat is képesek jótékonyan befolyásolni. Minden színnek megvan a biológiai hatása, mely használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, valamint mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

Kék – Nyugalom Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran

használt szín

.http://physiotrade.hu/custom/physiotrade/image/data/szinterapia.jpg

Pink – Lazítás Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Milyen anyagból készült a tapasz?

 

 

A szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, vastagsága is nagyjából a bőr epidermális rétegével azonos, így a tapasz súlya nem okoz “felesleges” ingert. Nyújthatósága szintén megegyezik az emberi bőr nyújthatóságával, emiatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban. 100%-ban pamutszálakból készül, bőrbarát, légáteresztő. Nem tartalmaz hatóanyagot, a bőr számára semleges hatású, bőrirritációt nem okoz. Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós.

 

Kismama taping:

A kineziológia tapasz képes arra,hogy azonnal mellékhatások nélkül csökkentse a pocak növekedésével együtt járó derékfájdalmakat, a terhességi csíkok kialakulásnak, illetve az egyes hasizmok szétnyilásának esélyét. A gerinc ágyéki szakaszára és a pocakra egyidejűleg felragasztva stabilizálja és tehermentesíti a keresztcsontot és az ízületeket, illetve megtámasztja a hasat. A rugalmas anyag elemli a bőrt az érintett területről, lehetővé téve,hogy a vér- és nyirokkeringés intenzívebbé váljon, a felhalmozott salakanyagok eltávozzanak. Ez nagyfokban segíti a fájdalom csillapodását és a pangás megszüntetésvel a bőr megereszkedése is elkerülhető.

A bőr a pocak növekedésvel sem szakad el, mert a felragasztott szalagok megakadályozzák azáltal,hogy erősen megtartják.

A kineziológia tapasz nagyon hatékony a várandósággal együtt járó végtag vízesedés ellen is, a ragasztási technika segíti az ödéma elvezetését az érintett testrészről.

A terhesség 12 hetétől lehet a kineziológia tapaszt alkalmazni a kismamákon.

A szülést követően is segitségükre lehet a bőr regenerációjában, az izmok, az ízületek megerősitésben, illetve az esetlegesen szétvált hasizmok korrekciójában.

                                                 

 

http://physiotrade.hu/

Megosztás