Ugrás a tartalomra

CSAKRA GYERTYA

 

A keleti elméletek szerint a csakrák testünk energiaközpontjai, melyekhez bizonyos folyamatok, szervek, képességek társíthatók. A csakrák energiakerekek, erőközpontok, melyek (forogva)egy bizonyos frekvencián rezegnek.
A csakrák energiáit a hozzájuk tartozó színek, illatok, ásványok segítségével lehet befolyásolni. Erre különösen alkalmas a csakragyertya, melynek színét és illatát az adott csakrapontnak megfelelően választotjuk ki. A csakrapontokra helyezve a csakragyertya hő és enyhe vákuumhatással, füstgázaival, gőzeivel stimulálja az adott ponton található idegvégződéseket. A csakragyertya emellett bioenergetikai hatásával segít helyreállítani az emberi szervezet energiarendszerének betegség vagy külső hatások miatt megváltozott egyensúlyát.

 

 

1.GYÖKÉR CSAKRA

 

GYÖKÉR CSAKRA a gerincoszlop alján, a farok csontnál helyezkedik el. A Földhöz a legközelebb található csakra a földdel, az anyagi világgal való kapcsolatot, a túlélés ösztönét irányítja. A gyökér csakragyertya vörös színű, geránium illóolajjal illatosított. A gyökér csakra határozza meg lelki és fizikai biztonságérzetünk alapját, ide kapcsolódik a fizikai túlélés ösztöne (a menekülj vagy harcolj döntés), a fájdalom és az öröm érzése, az önmagunkért való kiállás, az önbecsülés képessége. Ez a csakra tárolja a családi és szellemi "gyökerekkel", hagyományokkal, hiedelmekkel kapcsolatos információkat. A gyökér csakra irányítja az anyagi világgal való kapcsolatunkat, a birtoklással összefüggő érzelmeket, mint például a vágyat, haragot, mohóságot, féltékenységet, fösvénységet. A csakra egyensúlyzavarára utalhat: életuntság, fásultság, érzelmi labilitás, rögeszmék, függőségek, nyugtalanság.


A csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: piros, fekete, barna és szürke
Illóolajak: klemátisz, rozmaring, geránium, ilang-ilang, mirha, tömjén, pacsuli és szantálfa
Ásványok: hematit, fekete turmalin, gránát, rubin, ónix, tűzachát, füstkvarc, vörös jáspis.
Ételek: gyökérzöldségek (répa, burgonya), tojás, hús, bab, szójatermékek, csípős paprika, metélőhagyma, cayenne-i bors, feketebors.

 

 

 

2. SZAKRÁLIS CSAKRA (szexcsakra)

SZAKRÁLIS CSAKRA a köldök alatt alatt 2-3 ujjnyira, a keresztcsont magasságában található. Nevezik köldök, vagy második csakrának is.
Ez a csakra az erkölcsi érzék, az emberi kapcsolatok, a kreativitás és a szexualitás központja. A szakrális csakragyertya narancssárga színű, narancs illóolajjal illatosított.
A szakrális csakra felelős a bűntudat és felelősség érzéséért, itt van a hatalom és irányítás, a személyes kisugárzás és a társas hajlam központja. A szexualitás, az érzések és érzelmek, például, az öröm és csalódás érzése is ide kapcsolhatók. A csakra egyensúlyzavarát mutatják például evési rendellenességek,
drog- vagy alkoholfüggőség, depresszió, szexuális problémák.


A csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: narancs Illóolajok: citrus illóolajok, virágesszenciák: narancsvirágolaj, citromfű és narancs, rózsa, hibiszkusz, jázmin.
Ásványok: karneol, narancs turmalin, mandarinkvarc, tűzopál, citrin, holdkő, narancs cinkit.
Ételek: édes és trópusi gyümölcsök, pl. dinnyék, mangó, maracuja, narancs, kókusz eper stb. mézek és csonthéjasok, fahéj, vanília, szentjánoskenyér, édes paprika, szezámmag, köménymag.

 

3.NAPFONAT CSAKRA

 

NAPFONAT CSAKRA épp a köldök fölött található, a plexus coeliacus (hasi szimpatikus idegközpont) pontja. Az érzelmi élet, az önkép és a környezetünkkel való kapcsolat központja. A napfonat csakragyertya sárga színű, természetes kamilla illóolajjal illatosított. A napfonat csakra a személyiség, az önértékelés központja, meghatározza a külvilághoz való viszonyunkat (elutasítással, kritikával szembeni érzelmeket), rejtett énünkkel, titkainkkal való kapcsolatunkat. Innen fakad a kompetencia és a valahová tartozás érzése. A csakra egyensúlyzavarát mutatják koncentrációs problémák, döntésképtelenség, rossz ítélőképesség és emberismeret, torzult önkép, önállótlanság, tehetetlenség.


A harmadik csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: sárga
Illóolajok: cickafark, kamilla, borsmenta, boróka, vetiver, petitgrain (keserűnarancs) és majoránna.
Ásványok: a citrin, aranytopáz, borostyán, sárga turmalin és sárga zafír
Ételek: müzli, gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs, lenmag, napraforgómag, tej, sajt, joghurt.
Fűszerek: gyömbér, menta, citromfű, kamilla, kurkuma, kömény és édeskömény.

 

4. SZÍV CSAKRA

 

SZÍV CSAKRA a mellkas közepén a szívnél található. Ez a csakra a lélek, a lelki élet, a feltétel nélküli szeretet, tolerancia, empátia, megbocsátás és együttérzés központja. A szív csakragyertya zöld színű, természetes fenyő illóolajjal illatosított. A Szív csakra irányítja önmagunk és mások felé irányuló szeretetet, elfogadást, az együttérzést, reményt és nagylelkűséget, valamint a negatív érzelmeket a kétségbeesést, gyűlöletet, irigységet, félelmet. Itt található a szeretteinkkel való kapcsolatunk központja. A csakra egyensúlyzavarát mutatják, kapcsolati nehézségek (társfüggőség, kötődésre való képtelenség), mások életébe való túlzott beavatkozás, túlzott önfeláldozás, önfegyelem hiánya.

 

A csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: zöld, rózsaszín
Illóolajok: magyal, pipacs, rózsa, eukaliptusz, fenyő, bergamot, citromfű, jázmin, rózsafa.
Ásványok: rózsakvarc vagy zöld kvarc, rubin, dinnye-, rózsaszín vagy zöld turmalin, malachit, jáde, smaragd, mohaachát, peridot, rózsaszín zafír.
Ételek: zöld levelesek pl. spenót, káposzta, brokkoli, karfiol, zeller, tök, zöld és herbateák.
Fűszerek: bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, petrezselyem.

 

 

5. TOROK CSAKRA

TOROK CSAKRA a toroknál található, a pajzsmirigy közelében. Ez a kommunikáció, az önkifejezés és az ítélőképesség központja. A torok csakragyertya világoskék színű, természetes eukaliptusz illóolajjal illatosított. A torok csakra az írás és beszédkészség, az önkifejezés valamint a döntési képesség és a becsületesség (igazmondás) központja. Ide kapcsolódik a hit és az akaraterő, a tekintély és a kritikai érzék valamint az érzékszervek közül a hallás, az ízlelés és a szaglás. A csakra egyensúlyzavarát mutatják az önkifejezés nehézségei, a gyenge tanulási képesség, megrögzött hazudozás, félelem, kétkedés és bizonytalanság.


A csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: világoskék, zöldeskék, türkiz
Illóolajok: pillangóvirág, trombitavirág, vörösfenyő, kék kamilla, zsálya, citromfű, eukaliptusz, geránium vagy izsóp.
Ásványok: türkiz, kék opál, kék topáz, fluorit és kék csipkeachát.
Ételek: Az Ötödik csakrát folyadékok táplálják, mint víz, gyümölcslevek, herbateák, savanykás gyümölcsök, pl. citrom, lime-félék, grapefruit és kiwi, alma, körte, szilva, barack, kajszi.
Fűszerek: só és a citromfű.

 

6. HARMADIK SZEM

 

HARMADIK SZEM a homlok közepén vagy a két szemöldök között található. Ez a spiritualitás, a bölcsesség, az álmok, a belső látás és a szellemi élet központja. A harmadik szem csakragyertya indigókék színű, természetes muskotályzsálya illóolajjal illatosított. A Harmadik szem csakra irányítja a valóság észlelését, tárgyilagosságot és nyitottságot, valamint az intuícióinkban és megérzéseinkben való bizalmat, pszichikai képességeink kifejezését. Ide kapcsolható rejtett, tudatalatti gondolataink felszabadítása, az átvitt és konkrét értelemben vett tisztánlátás és az intellektus. A csakra egyensúlyzavarát mutatják a tanulási képesség zavarai, koordinációs problémák, alvászavarok és pszichikai problémák.


A csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: indigó, sötétkék különféle árnyalatai Ásványok: lapis lazuli, lila fluorit, szugalit, azurit és szodalit. Illóolajok: erdei turbolya, rozmaring, levendula, borsmenta, lucfenyő, pacsuli, zsálya vagy muskotályzsálya. Ételek: sötétkék gyümölcsök pl. áfonya, vörös és concord szőlőfélék, földi szeder, málna, vörösborok és szőlőlevek. Fűszerek: levendula, mák, fekete üröm.

 

 

7. KORONA CSAKRA

 

KORONA CSAKRA a fej tetején, a korona varrat mentén található. Ez a csakra teremt kapcsolatot a külső és belső személyiségünk valamint a spirituális énünk között, illetve segítségével kaphatunk isteni útmutatást és bölcsességet. A korona csakragyertya sötétlila színű, természetes levendula illóolajjal illatosított. A Korona csakra segít megtalálni egységes énünket, egységes világképünket, összehangolni az intuitív és spirituális tudást. Képessé tesz minket, hogy a jelenben éljünk és meglássuk a mindennapi életben az értékeket, az inspirációt, odaadást, bizalmat, önzetlenséget, emberségességet. A Korona csakra összeköt bennünket a felsőbb, isteni tudással, előző életeinkkel, a halhatatlansággal. A csakra egyensúlyzavarát mutatják a céltalanság, önazonosság hiánya, az élet értelmetlenségének érzése, elmebetegségek és szenilitás.


A csakra kiegyensúlyozását segíthetik:

Színek: sötétlila, fehér.
Illóolajok: lótusz, angyalgyökér, csillagtulipán, (fenyő)tömjén, szantálfa, mirha, jázmin, benzoin, narancsvirágolaj, levendula, orbáncfű.
Ásványok: az ametiszt, világos kvarc, gyémánt, bornit.

 

Megosztás