Ugrás a tartalomra

NYIROKMASSZÁZS (Nyirokdrenázs)

A nyirokdrenázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája, így fontos hogy megfelelően tudja feledatát ellátni.

 

 

A manuális nyirokdrenázst Dr. Emil Vodder dán fizikoterápiás orvos és biológus fejlesztette ki a saját kézi nyirok drenázs (nyirokmasszázs) egyedül álló módszerét, mely teljesen fájdalom mentes.

Ez egy komplex eljárás, ami az egész szervezetre hat. Annak ellenére, hogy a kezelés mindig az adott problémára irányul. Különlegessége a Dr. Vodder-féle nyirokmasszázsnak, hogy az ismétlődő mozdulatai finom nyomással indítja be a pangó nyirokáramlást. Valamint azt a tényt is előtérbe helyezi, hogy a nyirok nemcsak a salakanyagok elszállításáért felelős, hanem értékes tápanyag forrás a szerveinknek, szöveteinknek és sejtjeinknek egyaránt.

A drenázs szó jelentése: folyadékelvezetés, víztelenítés.

 

 

A nyirokmasszázs ma már tudományosan bebizonyított és elismert eljárás. A nyirokrendszer a szövetekben termelődő nyiroknak a szállítására, részben pedig a fehérvérsejtek termelésére szolgál. A nyirokedényrendszer nyirokhajszálerekből, nyiroktörzsekből és nyirokszervekből áll. A nyirokerek hálózatában nem található izmos szerv (mint a szív) mely a nyirok áramlását fenntartaná, mozgását más tényezők befolyásolják (pl.: az izmok nyomó hatása és a rekeszmozgás).

A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik.

A nyirokdrenázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás.

 

 

A nyirokdrenázs hatásai

- mérséklődik a feszülés, a nyomás miatti fájdalom

- hat az immunrendszerre: a nyirokdrenázs hatására a folyadékegyensúly normalizálódik ezáltal a védekezés is hatékonyabbá válik. A nyirok izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (mint pl. fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok) a méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el.

- hat az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens, álmos, nyugodt lesz. A jól kivitelezett drenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyek feladata a fájdalom csökkentése.

-

A nyirokmasszázs teljesen eltér a hagyományos masszázs során használt fogásrendszertől. Enyhe gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások a nyirokelvezetést segítik elő. Minden fogás nyomó és lazító fázisból áll. Rendszeresen alkalmazva érhető el siker, egy kezelés nem elég.

A nyirokmasszázs javallatai (indikációi):

- prevenciós, megelőzés céljából a folyadékegyensúly megtartása érdekében

- immunerősítő

- méregtelenítő, regeneráló kúrák kiegészítéseként

- fogyókúrázóknak rugalmasság megtartása érdekében

- puffadás, székrekedés és egyéb anyagcserezavarok megszüntetésére

- minden pangásos állapotban (ödéma, vérömleny)

- minden olyan bőrelváltozás ahol a fehérje túltengés áll fenn, allergia, krónikus ekcéma, égések

- krónikus megfázások, nátha, arc-orrmelléküreg betegségeinél

- hajhullás

- fejfájás, migrén

- könnyzacskó kezelés

- Fogfájáskor, foghúzás után

- gyomor- és bélrendszeri panaszok

- ízületi gyulladások,reuma, csigolyabántalmak és csonttörések után regeneráció gyorsítása

- cellulit (narancsbőr)

- feszültségoldó, nyugtató hatású

 

      

 

A nyirokmasszázs ellenjavallatai:

- legyengült, lázas állapot

- acut gyulladások: elfertőződés miatt

- pajzsmirigy túlműködés

- nagyfokú asztma

- szívelégtelenséghez társuló ödémák

- alacsonyvérnyomásnál legyünk óvatosak

- menstruáció alatt a hasat ne masszírozzuk

- terhesség, szoptatás alatt

- pacemaker

- friss trombózis, embóliaveszély miatt

 

Megosztás