Ugrás a tartalomra

TALPMASSZÁZS- REFLEXZÓNA MASSZÁZS

A reflexzóna masszázs (talpmasszázs) hatásmechanizmusa:

 

A reflexzóna masszázs úgy működik, hogy a reflexológia energetikai- és szabályozó rendszere által a kéz, láb,fül stb. reflexzónáin keresztül befolyásolni tudjuk a szervek nem megfelelő működését.

                                                           

                                                      
A különböző masszázstechnikákkal egy alulműködő szervet tonizálhatunk, - erőteljesebb működésre ösztönözhetünk - míg egy másik technikával pedig egy túlműködő szervet szedálhatunk, visszafoghatjuk a működését.

A reflexzóna fogalma:

A reflexzóna elnevezés a manuális terápiában már régóta használatos, többnyire különböző idegi reflexekkel kapcsolatban.

Amikor a kéz, láb, írisz, has fül, stb. reflexzónáiról beszélünk, a reflex szót nem közvetlenül az idegrendszerre vonatkoztatjuk, hanem a következő két módon értelmezzük:
1. Az összkép (fej-törzs-végtagok) reflexiója, azaz tükröződése, kivetülése egy kisebb felületre, pl. a kézre, lábra vagy fejre.
2. A kéz, láb, stb egyes részeinek megnevezése, amelyeknek empírikusan bizonyított közvetlen energetikai kapcsolatuk van a test bizonyos szerveivel.

Itt tehát sem idegi reflexkapcsolatokról, - mint pl.a Head-Mackenzie féle idegkapcsolatoknál - sem energiapályákról - mint pl. az akupunktúrában - nincs szó. Ezeknek a reflexológia által használt rendszereknek megvan a saját ellátó hálózatuk és szabályozó rendszerük, amelyeket azonban sajnos még nem kutattak és térképeztek fel.


Mikor alkalmazható a reflexzóna masszázs (talpmasszázs)?

 

A reflexológiai eljárásokat olyan betegségek, állapotok esetén alkalmazhatjuk, melyeknél a reflexológia fent említett sajátos szabályozó rendszere működik. Ez azt jelenti, hogy a degeneratív betegségek utolsó stádiumának kivételével - ahol a szervezet saját szabályozó rendszere már nem működik - tulajdonképpen szinte minden esetben eredményesen alkalmazható.

 

Mégis van azonban ezen kívül néhány eset, amikor nem javasolt a reflexológiai kezelés:

 

- fertőzéssel és magas lázzal járó betegségek
- véna- és nyirokrendszer heveny gyulladásai
- csak műtéttel gyógyítható betegségek (kiegészítésként sok esetben itt is használhatjuk)
- üszkösödés, ill. nagy felületű gombásodás a lábon
- veszélyeztetett terhesség (óvatossággal és nagy hozzáértéssel itt is alkalmazható).


Méregtelenítő talpmasszázs

 

Helyreállítja a szervezet energetikai egyensúlyát és a léleknek is segít.
A talp masszírozásával nemcsak szerveink energiaszintjét fokozhatjuk. Javítja az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer működését, kiegyensúlyozza az energiaáramlást, a vér- és nyirokkeringést is.

A ma már az orvoslás terén is elfogadottnak számító talpmasszázs célja, hogy helyreállításuk szervezetünk energetikai egyensúlyát. A megfelelő pontok masszírozásával a különböző szervek energiaszintje fokozható. A zónák masszírozása mozgósítja szervezetünk öngyógyító erőit. Általa a szervek vérbősége fokozódik, az anyagcsere és a nyirokkeringés javul, a hormontermelő mirigyek működése is szabályozható.

                                                     

 

Talpunk ugyanis a test térképe: egységet alkot a két láb a bal és a jobb test félhez

igazodva. Az úgynevezett kettős szervek - például a vesék - területei mindkét lábon megtalálhatók. Azon testrészek területei, melyek középen helyezkednek el - így a pajzsmirigy - mindkét talp belső felületén vannak.

 

Testünk minden szerve összeköttetésben van a talp különböző felületeivel. Ezek "közvetítőcsatornák" - a lábon bizonyos pontok masszírozásával rajtuk keresztül közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Ha egy testrészünk vagy szervünk beteg, rossz a keringése, a talpunkon a megfelelő pont nyomására fájdalmat tapasztalunk. A pont masszírozásával azonban a testrégió keringése javul.

A talpmasszázs nagy segítséget nyújt anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél, pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén. Jótékony hatással van a szív- és keringési panaszokra, asztmára, allergiára, gyógyítja a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat.  A masszázs által megszabadulhatunk a szorongástól és feszült állapotokból. Felszabadítja az energiákat, ezáltal még a tartás és az arckifejezés is megváltozik. Lelki fájdalmakban segítséget nyújt.

                                                  
Frissítés és reflexológia

 

Több fajtáját kell azonban megkülönböztetnünk: a frissítő talpmasszázst, amelyet egészséges embereken végeznek, és a reflexológiát, amely a már betegek gyógyulását hivatott elősegíteni. A talp - és reflexzóna masszázs a frissítés mellett - hiszen a fáradt, kedvetlen és kimerült embereken segít - erősíti az immunrendszert, beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Betegségek megelőzésében, orvosi kezelések kiegészítéseként és rehabilitáció alkalmával is hatékony. Alkalmazható együtt egyéb természetgyógyászati módszerekkel, hatékonyságukat fokozza. Az immun-működést befolyásoló masszázs célja az immunneuro-hormonális rendszerek harmonizálása. A méregtelenítő masszázs kiüríti a sejtekben felhalmozott toxinokat, segít a külvilágból bekerülő mérgek kiáramlásában, valamint a pangó nyirokfolyadék áramlását is beindítja.

 

A harmonizáló masszázs biztosítja a szervezet összerendezett működését, kiegyenlíti az életenergiákat, megteremti a test-lélek-szellem egyensúlyát. A relaxáló masszázs célja a lélekben a pozitív változások megteremtése, megszünteti a stresszhatásokat, ellazít és elősegíti a belső nyugalmat.

Amikor nem tanácsos...

Lázas betegségek, ízületi gyulladások, csont- ízületi-, izomsérülések, rándulások, ficamok heveny szakasza, bőrfertőzések- és gyulladások, bőrviszketések esetén kerülendő a talpmasszázs, de a mélyvénás trombózis, vénák gyulladása, visszér, fokozott vérzékenység, sőt a havi vérzés első két napja esetén sem ajánlott. Ne alkalmazzuk terhesség alatt a törzsön. TBC esetén, rosszindulatú daganatok utolsó stádiumában sem szabad, valamint a nagyon legyengült, idős betegeken és pszichiátriai betegségben szenvedőkön sem segítünk vele - pacemaker-es beteg is kerülje.

 

Talpmasszázs sungit kövekkel: A sungit fekete, fényes nem kristályos szerkezetű szén anyag. A sungit különleges tulajdonsága,hogy tartalmaz C60 és C70 fulleréneket, amelyeknek a természetes előfordulása nagyon ritka.

A kőzet Oroszországban évszázadok óta használatban van, már a dokumentált felfedezése, már 1700-as évek elött is lenyűgöző eredménnyel használták. A sungit legnagyobb lelőhelye Karéliában (Oroszország) található.

Ez az ősi energia felszív és megszüntet mindent, ami egészségügyi kockázatot jelent az emberi élet számára, továbbá emelkedett metafizikai tulajdonságokat ad használójának agy erős gyógyító hatással.

 

 

 

 
Megosztás